Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde yetenek sınavına giren önce ‘kazandınız’ sonra ‘kaybettiniz’ denilen öğrenciler Patronlar Dünyası’na konuştu

Eda AKTÜRK

Kayıt işlemleri sürecinin hızlanması için ‘Var olan üniversite kayıtlarınızı silin. Nasıl olsa kazandınız’ diyen Marmara Üniversitesi’nin ihmali yüzünden öğrenciler okulsuz kaldı. Üniversitenin resmî web sayfasında yayınlanan ilk listede kazanan öğrenciler bir hafta sonra yine aynı sitede yayınlanan listede kazanmadıklarını öğrendi. Öğrenciler önce sevindi sonra mağdur oldu.

ÜNİVERSİTEDEN TEK YANIT: ‘DAVA EDEBİLİRSİNİZ’

Marmara Üniversitesi’nde Spor Bilimleri Fakültesi’nde Antrenörlük Bölümü’nü kazanan mağdur öğrencilerden Tunahan Bilir, ‘Yetenek sınavına girdim ve kazandım. Kazandığıma dair liste açıklandı. Daha sonra kayıt yapmak için evrakları istediler. Evrakları teslim ettikten sonra Fenerbahçe Üniversitesi’nde var olan kaydım aynı bölümde olduğu için, kaydımı sildirmem gerektiğini söylediler. Bende var olan kaydımı sildirdim. Bir hafta sonra başka bir liste yayınladılar ve o listede adım yok. Benim gibi 19 arkadaşımda mağdur oldu. Şu anda dava açma işlemleri başladı. Sadece bana değil birçok kişiye Üniversite tarafından ‘Dava açabilirsiniz. Bizim için problem yok. Bizim hatamız var. Dava yolu açıktır’ ifadeleri kullanıldı.

İlk yayınlanan listede mağdur Tunahan Bilir kazanmışlar listesinde

“19 KİŞİYE EK KONTENJAN AÇAMAYIZ. AÇARSAK ÖĞRENCİ SEVİYESİ DÜŞER”

İlk başta Spor Yöneticiliği Bölümü’nde asil 10. sırada kazanan mağdur Havza Nur Gül, ‘Geçen sene Sakarya’ya kayıt yaptırmıştım fakat ağır bir ameliyat geçirdim ve okula gidemedim. Bu sene Marmara Üniversitesi’ni denedim. Kazandığımı görünce çok sevindim. Kayıt yaptırmam için diğer üniversiteden kaydımı sildirmem gerektiğini söylediler. Ben de mecburen sildirdim. Evraklarımı verip kayıt oldum. Ardından yeni liste açıklamasını yaptılar. Puanların yanlış hesaplandığını söylediler. Ne asilde ne de yedekte yoktum. Üniversiteye gittiğimizde, fakülte sekreteri yapacakları bir şey olmadığını, bu durumu yaşayan 19 kişiye ek kontenjan açmayacaklarını, açarlarsa öğrenci seviyelerinin düşeceklerini söylediler. Bize ‘Dava açabilirsiniz’ dediler. Tamamen ortada kaldım. Bir senem zaten gitmişti, şimdi de bu duruma düştük.’ dedi.

Yeni yayınlanan listede mağdur Tunahan Bilir ve arkadaşlarının ismi yer almamakta.

ÜZGÜN BABA MAĞDUR OLAN OĞLUNA SES OLDU

Mağdur olan oğlu Mert Karabağ için babası Patronlar Dünyası’na konuştu. Mağdur öğrencinin babası, ‘Marmara Üniversitesi mağduru oğlum Mert Karabağ için yazıyorum. Oğlum özel yetenek sınavını kazanmış olup okumuş olduğu üniversiteden kaydını sildirip 24 Ağustos da Marmara Üniversitesi’ne kayıt yaptırdı. Fakülte puanlama hatası yaptığını duyurdu ve yeniden puanlama yaptılar. 31 Ağustos’ta yayınlanan yeni listede Oğlum Mert yedeklere kalmış gözüküyordu. İtiraz edip dilekçe verdik. İsterseniz hukuki yollara başvurun dediler. Puanlama hatası yaptıklarını kabul ediyorlar. Oğlum Mert karabağ diğer üniversitesinden de kaydını sildirmiş olduğu için şu anda açıkta kaldı. Okumuş olduğu 1 yılı da boşa gitmiş oldu.’ dedi.

Marmara Üniversitesi’nin resmi web sistesinden yayınlanan duyuru

“NASIL MAĞDUR DEĞİLİM?”

Diğer Mağdurlardan Burcu Özbaltalı, ‘Ben asil dördüncülükten kazanıp, tüm evrakları kayıt için teslim ettim. Ancak puan hesaplamasında yanlışlık olduğu söylenip yeni liste açıklandığında ne asil listede ismim mevcut ne de yedekte. Bana mağdur olmadığımı da söylediler. Ancak Gedik Üniversitesi’ni de kazanmıştım. Marmara’ya kayıt yaptırınca var olan hakkımı da kaybettim. Şimdi soruyorum, Nasıl mağdur değilim?’ ifadelerine yer verdi.

“BİZ BÖYLE KARAR ALDIK, YAPABİLECEK BİR ŞEY YOK”

Mağdurlardan Hafsa Berfin Taşçı, ‘23 ağustosta açıklanan listede voleybol antrenörlüğü bölümüne 2. asil olarak girdim. Kesin kayıt evraklarımı üniversiteye teslim ettim. Bana öğrenci işleri tarafından kaydımı hafta sonu e-devlet üzerinden görebileceğim söylendi fakat ne hafta sonu ne de yeni hafta başında kaydımı göremedim. Bunun üzerine öğrenci işlerine tekrar gittim ve yedeklerle alakalı bir problem olduğunu hafta içinde kaydımı görebileceğimi söylediler. Ertesi gün 29 Ağustos günü ‘yazılım hatası’ adı altında listelerin hatalı olduğunu, yeniden liste yayınlanacağına dair bir duyuru yayınladılar. 31 ağustosta yayınlanan listede ne asilde ne de yedekte ismim yoktu. Bunun üzerine Marmara Üniversitesi’nde yetkili olarak konuştuğumuz Fethi Bey ‘Biz böyle karar aldık, yapılabilecek bir şey yok’ tarzında hiçbir yardımı dokunmayacak şeyler söyledi. Gereken itiraz dilekçemi üniversite yazı işlerine teslim ettim. YÖK, CİMER ve savcılığa gereken itirazı yaptım. Henüz bir geri dönüş almadım.’ ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER BU SENE OKULSUZ

Berfin Güleken, Sezayi Okut, Furkan Anıl Göktaşoğlu ve ismini vermek istemeyen diğer mağdur öğrenciler de maruz kaldıkları bu muamele yüzünden üzgün ve öfkeliler. Mağdur ettiklerini açık açık ifade eden Marmara Üniversitesi’nin hatası yüzünden öğrenciler bu sene eğitim öğretim hayatına katılamayacak.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x