Uzmanlara göre eşit ebeveyn izni hakları sunan şirket sayısının artması, daha fazla kadının CEO’luğa yükselmesi anlamına geleceğini söylüyor.

Neden daha fazla kadın CEO olmuyor? Finlandiya’daki Aalto Üniversitesi’nden akademisyenler, bu sorunun yanıtını verilerle bulmaya çalıştı.

İsveç’teki 143 bin mezunun kariyeri üzerinde yapılan analize göre, bu sonuçta iş gücü dışında geçirilen süre en büyük faktör.

Araştırmacılar, işgücü piyasasından uzakta geçirilen zamanın, genel müdür olan mezunlar arasındaki cinsiyet farklılıklarının yüzde 26’sını açıkladığını söylüyor. Araştırmada uzakta geçirilen süreye hastalık izni, işsizlik ve ebeveyn izni de dahil edildi. Çocuğu olan mezunlar arasında bu oran yüzde 41’e yükseldi.

Bir diğer faktör de mezunların uzmanlaşmayı seçtiği alan oldu. Erkeklerin sayısı kadınlardan çok satış veya üretime yöneldi. CEO’lar genellikle bunun gibi alanların yanı sıra finans alanlarında da hakimiyet kurdu.
Araştırmacılar, 1962 ile 1975 yılları arasında doğan ve işletme, ekonomi ve yönetim alanında diploma sahibi olan mezunlara odaklandı. Araştırmada 2015 yılında CEO olan kişiler incelendi.

KADINLARIN BAŞARISI ARTIYOR

FTSE Kadın Liderler İncelemesi’ne göre ise Birleşik Krallık’ta FTSE 350 yönetim kurulu üyelerinin kadın oranı 2016’da yüzde 18,7’den geçen yıl yüzde 28,8’e yükseldi.

Bazı büyük şirketler birçok ülkede kadın ve erkeklere benzer ebeveynlik izni hakları sunan politikalar uygulamaya koydu. Ancak CEO’lar arasındaki cinsiyet farkını kapatacak sihirli bir çözüm olmadığını belirten uzmanlar, “Ancak eşit ebeveyn izni hakları sunan şirketlerin sayısının artması iyi bir adım olacaktır” görüşünü dile getirdi.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir