Apple, akıllı telefon pazarında hem donanım hem de yazılım üzerinde tam kontrol sağlayarak benzersiz bir konumda bulunuyor. Örneğin, Samsung Google’ın Android işletim sistemini özelleştirirken ve Qualcomm gibi üreticilerden bileşen tedarik ederken, Apple iPhone’un hem donanımını hem de yazılımını büyük ölçüde kendi bünyesinde tasarlıyor. Bu durum, şirkete cihazları üzerinde özel bir kontrol imkanı tanıyor. Ancak, Apple’ın son açıklaması bazı soru işaretlerini beraberinde getirdi. Şirket, iPhone 15’in batarya ömrünün, herhangi bir donanım veya yazılım güncellemesi olmaksızın, ilk vaat edilenin iki katı olduğunu iddia ediyor.
Apple, iPhone 15 serisinin batarya ömrüne dair destek sayfasında bir güncelleme yaptı. Artık telefonların, 500 şarj döngüsüne göre iki kat artırılmış olan 1000 şarj döngüsü sonunda orijinal kapasitelerinin %80’ini koruyacağını belirtiyor.
Apple, iPhone 15’in pil ömrünü iki katına çıkardı
Ancak, Apple herhangi bir donanım veya yazılım güncellemesi yayınlamadı. Şirket, bu sonuca ulaşmak için iPhone 15 serisini yeniden test etti ve bilgileri buna göre güncelledi.
Ancak bu değişikliğin zamanlaması soru işaretleri yaratıyor. Avrupa Birliği’nin, telefonların batarya ömrüne enerji derecelendirmesi atayacak yeni düzenlemeler getireceği bir dönemde, Apple’ın dürüstlüğüne olan inancımızı korumak istesek de, bu değişiklik şüpheli bir şekilde bu yeni standartlarla uyum sağlama çabası gibi görünüyor. Avrupa Birliği, buzdolapları ve çamaşır makineleri için kullanılan sistemle benzer şekilde, A’dan G’ye kadar enerji verimliliği derecelendirmeleri getirecek. Bu derecelendirmeler, telefonun batarya ömrünü ve genel enerji verimliliğini yansıtacak. Dolayısıyla, Apple’ın asıl amacı telefonlarını Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirmek. Bu değişiklikler, iPhone kullanıcıları üzerinde minimal etkiye sahip olacak. iPhone 14 serisi ve önceki modeller için 500 şarj döngüsü sonrasında %80 batarya kapasitesi beklentisi hala geçerli olacak.