31 Mart yerel seçimin en merak edilen konusu: Sandık görevlisi olmanın şartları neler? 2024 sandık görevlisi ücreti ne kadar?
1 min read

31 Mart yerel seçimin en merak edilen konusu: Sandık görevlisi olmanın şartları neler? 2024 sandık görevlisi ücreti ne kadar?

31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için geri sayım başladı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 1 Ocak’ta başlayan seçim takvimi işliyor. Yerel seçimlerde sandık görevlisi olarak bulunmak isteyen vatandaşlar, başvuru şartları ve görev ücreti gibi detayları araştırmaya başladı.

Sandık görevlisi olmanın şartları neler?

Sandık görevlisi olmak için genel olarak şu şartlar aranmaktadır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak

Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak

Kimler sandık görevlisi olamaz?

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı sivil memurlar dahil askeri şahıslar, TBMM üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemeyecek.

Memur maaş katsayısına göre belirleniyor

Sandık görevlisi ücretleri memur maaş katsayısına göre hesaplanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı maaş katsayılarına dair Genelgeyi yayımlamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 yılının ilk yarısında uygulanacak memur maaş katsayılarına dair Genelgeyi yayımladı. Aylık katsayı 0,76087 oldu.

Genel hesaplama yöntemi ile 2000 x memur maaş katsayısı (0, 760871 x 2000) olması dolayısıyla sandık görevlisi ücretinin bu yerel seçimlerde 1.521 TL olması bekleniyor.

Sandık görevlisi nasıl olunur?

Sandık kurulunda görevlendirilecek kişiler 298 sayılı Kanun’un 22. ve 23. maddesine göre belirlenmektedir. Seçim günü sandık başında görev almak isteyenler ikametgah adresine göre seçim kurulun başkanlığına başvuru yapmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri YSK’ye bildirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir